Jövőkór

Menu

Az a fifikás politikai logika

Ezzel a bloggal kicsit zavarban vagyok, mert hiába fogadtam meg, hogy nem fogok politikával foglalkozni, azt érzem, hogy kényszeresen visszatérek rá. Egy hétvégi vita azonban megihletett, hogy hogy tudnám kivágni magam ebből a kényelmetlen helyzetből: nem akarok az aktuálpolitikai eseményekhez kommentárokat írni, viszont meg tudom mutatni, hogy én, mint politikai szervező, alkalmazott marketinges, és megborult autodidakta amatőr filozófus, hogyan gondolkodom róla.

Reményeim szerint ezt a cikket örömmel fogyasztja az is, aki szeretne bepillantást nyerni abba, hogy a szervezői szinten hogyan gondolkodnak a politikáról: a kiindulópontomat sejtésem szerint a Közélet Iskolája féle aktivistaképzőkben is oktatják, de hamar értelmet nyer jó pár közéleti esemény is, ha ezen a szemüvegen keresztül nézzük (ami azt jelenti, hogy a hivatásos politika is alkalmazza). Ennél azonban szeretnék tovább menni, mert ezt a kampányszerű működésre kitalált politikai logikát nagyrészt a fekete polgárjogi mozgalom tanulságai ihlették, Alinsky majd Popovic fejlesztették tovább. Ezzel egyszerre vesztett a korai radikalizmusából, másrészt a megváltozott médiakörnyezet (és a társadalmi szerkezet, uralkodó politikai berendezkedés) miatt némi felülvizsgálatra, árnyalásra szorul, így szentelném ezt az írást a kiégőfélben lévő aktivistáknak is, hátha segítek valamennyit.

(Ez utóbbi nem vicc: tapasztalatom szerint a főállású kampányolók általában alulfizetettek, önkizsákmányolóak, és vagy a hivatásos politika irányába lépnek ki, vagy kiégnek és eltűnnek teljesen. Meglepve tapasztaltam, hogy nagyjából ugyanúgy működnek, mint a startupok túlpörgő dolgozói, akik a szent cél érdekében képesek kikészíteni magukat. Amikor ezt felvetettem, akkor általában azzal a kritikával szembesültem, hogy nem mérhető össze a két dolog morálisan: szerintem se. Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a modern kapitalizmus morális alapon követel önfeláldozást, ezzel elkenve a valódi, egyéni vagy osztályérdekeket, rosszabb esetben pedig a saját hierarchikus működését termeli így újra. Mondom ezt úgy, hogy én az a fajta ember vagyok, aki hisz abban hogy vannak olyan célok, aminek érdekében érdemes megmenni: de mondom ezt úgy is, mint aki megégett már ebben, és tudom, hogy ha kikészíted magadat, azzal a saját munkád célját is alá tudod ásni. Márpedig a munka nemességét az eredménye adja, és közös érdekünk lehetne, hogy el tudjunk menni pihenni.)

Ilyen hosszú intro után a legegyszerűbb, ha bele is vágok, de előbb kell egy felszínes bevezetés a marketingbe – mert abból bontható ki a politikai logika eltérése.

Marketing vs. Politika

A marketing az a szaktudomány, ami azzal foglalkozik, hogy fogyasztási cikkeket sózzon rá emberekre – ezt mindenki tudja. Ennek érdekében a marketinges előbb megnézi, hogy mire jó az adott termék, de ezzel annyira nem feltétlen foglalkozik (vagy hát terméke válogatja). Inkább kikutatja, hogy kinek lehet ez jó, minél alaposabban: megvizsgálja a célcsoportokat részletesen, hogy milyen az életük, mik a vágyaik, mi a magukról alkotott képük, és a terméket valahogy ebbe a kavalkádba próbálja pozícionálni. A sikeres marketing termék általi vágybeteljesítés, és ezen okból nagyban támaszkodik arra, hogy az emberek milyen történeteket szeretnének hallani magukról, majd azt meséli el nekik. Megfigyelhető, hogy egymással versengő termékek nagyjából ugyanazokat a történeteket mesélik el a reklámjaikon keresztül, legfeljebb kicsit csavarnak csak rajta – jellemzően valami láthatatlan fogyasztói különbségek alapján.

A sikeres marketinget abban mérjük, hogy fogy a termék, és hogy nagyjából azok fogyasztják, akiket elképzeltünk. Útközben persze egy sor új fogyasztói réteg fedi fel magát, akikre újabb és újabb történeteket lehet tekerni: a marketing egy olyan szakma, ami folyamatosan tanul (jobb esetben).

A politikai logika ettől eltér, mert a végcélja nem egy termék eladása, hanem a fennálló viszonyok megváltoztatása. Ennek érdekében nem egy terméket akar eladni, hanem egy adott, akár bonyolult kérdésről való közgondolkodást akar megváltoztatni. Ha úgy tetszik, hackeli a rendszert, mert átrendezi a közvéleményt annak érdekében, hogy egy adott törvény vagy szabály megszülessen vagy megszűnjön. A klasszikus modellben ezt úgy tudja elérni, hogy a regnáló politikusokat kívülről kényszeríti, hiszen ha nem a jó oldalra kerülnek egy olyan kérdésben, amiben az aktivista-logika felülírja a közvéleményt, akkor buknak a választáson.

Ennek érdekében szintén gondolkodik célközönségben, de nem úgy, mint egy marketinges: a politika az akciók világa, amiben minden beavatkozás átrendezi a terepet, ideális esetben a politikai szervezőnek megfelelő módon. A kommunikáció az akcióknak van alárendelve, és egy kampány célja egy adott mező átrendezése.

Leegyszerűsítve ezt a mezőt a következő ábrával szokták illusztrálni, amit támogatók és ellenzők spektrumának hívnak:

Az amcsi “resistance” oldaláról

A politikai logika játékszabályai szerint minden lépésünk változást fog okozni ebben a felosztásban – lök egyet erre, vagy lök egyet arra. A klasszikus logika szerint akkor győzünk, ha a mi oldalunkon többen vannak, mint amott: ezért a politikai logika ugyanúgy számol célközönséggel (és célközönségre szabott üzenetekkel), de ezeket ebbe a modellbe zsúfolja bele.

Természetesen a marketing is dolgozik valamennyire ezzel a modellel, de nem számol ellenzékkel. Számol korai fogyasztókkal és véleményvezérekkel, akik a termék bajnokai lehetnek, de egészen mostanáig az volt a mantrája, hogy lehetőleg a legkevésbé legyen megosztó, mert ezt diktálja az érdeke.

Ezzel szemben a politikai logika szerint megéri nagyon korán megosztónak lenni, mert ha mindig az a nyerő mozdulat, ami felénk terel embereket, akkor az ábra alapján megéri középre vágni az éket kezdésnek, mert tisztázza legalább a fényviszonyokat.

Amit a kortárs kultúrharcnak érzékelünk, az valójában ez a furcsa fázisváltás, ahol a marketingesek és a politika összenőttek, ezért egymás témáira másznak rá. A woke kapitalizmus megtanult politikai eszközöket használni, a politika pedig profi lett marketingben. A kettő közötti konszenzus az, hogy a semlegeseket lökjék minél távolabb a harctérről (mert hagyományosan ők a legnagyobb halmaz, és akiket a legnehezebb-legdrágább meggyőzni). Amit te meg én polarizációnak érzékelünk, az két eltérő felfogás és végcél találkozása a boncasztalon.

A továbbiakban a politikai logikára fókuszálok, mert a marketing egy külön cikket érdemelne. Mindenesetre szerintem ez a fajta logikai felosztás helyes, de pár magyar példán keresztül illusztrálható, hogy miért lett mára hiányos.

A klasszikusokat el kell engedni. (Saul Alinsky – Fent és Lent)

Az első az, hogy a média identitásformáló szerepét valamint tájékoztatási képességét egyszerre becsüli túl és alul. Amikor ez az elmélet született, akkor éppen bevezették a háztartásokba a TV-t, amihez képest a mi social media valóságunk már konkrétan más bolygónak számít. Igaz persze, hogy Magyarországon az a téma, amit bemondanak az RTL híradóban, de ez ahhoz vezetett, hogy a kampánytervezésnél már eleve az RTL híradó célközönsége a fontos, noha odáig eljutni a nehezebb úton kell – konfliktusok bevállalásával. Ha az esti híradót vesszük kezdésnek, azzal pont a konfliktussal bevonható passzív-aktív támogatókat akarjuk átugorni, akik ahhoz lennének kritikusak, hogy a semlegest jó arányban felosszuk.

Ennek ékes példái a magyar “pszeudomozgalmak” az elmúlt tíz évből, amikor a NER reformtörekvései olyan embereket érintettek hátrányosan, akiknek nem volt úgymond ebben az értelemben politikai tudatuk: cserébe a legkisebb ellenállásra is lecsapott a média (sőt, sok esetben maga tekerte fel rá a hangerőt), ami egyfajta hamis illúziót terített szét, hogy ezt így kell csinálni, így kell beszélni. A kimenetel minden esetben kudarc volt, amit Éber Márk még annó osztályvakságként definiált. Az egyetlen kivételt a netadós tüntetés adja a példatárban, ami viszont már a bejelentés pillanatában volt tarthatatlan, de azóta is konokul él a mítosz, hogy a sikeres népi spontán ellenállás mintapéldája, dacára annak, hogy egy nagyon profin megszervezett kampány volt, irgalmatlan médiahátszéllel.

Az inverze ennek az, amit a szakszervezeti mozgalmároktól hallani, hogy mennyire nehéz konkrét anyagi ügyekben mozgósítani az embereket még akkor is, amikor a sima kampányszervezés tervei szerint kijönne a matek, és nagyjából újra meg kell tanítani járni az embereket: ezek a harcok a ’18-as rabszolgatüntetésig nem nagyon kaptak pozitív médiavisszhangot, így nagyjából általános lett az a közönyös állapot, amiben az adott ember nem mozdul, csak akkor, ha már lát másokat is mozogni. Ez egyfajta ördöglakat, ami szervezőként frusztráló, hisz a médianyilvános, hősies és hiábavaló küzdelmek látványához szokott emberek egyszerűen nem hiszik el, hogy a maguk kis mocorgása eredményt érhet el. Tulajdonképpen a már meglévő, látványos ellenállás hiányát a többiek passzivitásaként fogják fel, és előállhat olyan helyzet, hogy egy csoport többségében már oda lépne, de az egyéneket blokkolja az a hamis gondolat, hogy “hát a többiek biztos nem” – egyedül pedig senki nem olyan hülye, hogy a semmibe vesse magát.

Ezzel pedig elérkeztünk az alapvető önellentmondáshoz, miszerint az alapmodell nem számolt azzal, hogy a többi “szeletről” alkotott véleményünket előre legyártja nekünk a média, más eszközünk pedig nem nagyon van az ellenőrzésre (tömegszervezetek hiányában). Közvéleménykutatások, cikkek, vélemények és kommentek százai vagy ezrei sugároznak nekünk hamis képet arról, hogy a körülöttünk lévő emberek mit gondolnak és milyenek, sőt, ha a “körülüttünk” lévő valós emberiséggel dolgozunk és beszélgetünk, fáradtságos munka átvágni a média által termelt közhelyek bózótját, mire odáig jutunk, hogy az őszinte véleményüket megosszák.

A modern médiakörülmények az alapábránkat összekuszálták kulturális tekintetben, és látszólag úgy rendezték át, hogy abból nem következhet értelmes politikai cselekvés, mert megbicsaklik az apró ellentétek buktatóin.

Ami azonban a nagyobb baj, hogy Alinsky után a képletből kimarad egy fontos dolog, ami még a klasszikus munkásmozgalmi logikában működött: az osztályhelyzet és az osztályérdek.

Az elmélet találkozása a valósággal

Tudom, ódivatú kifejezés, de tudom példával illusztrálni ezt a tragédiát, mert részt vettem az Airbnb korlátozási kampányban, mint aktivista.

Ez egy klasszikus, baloldali-morális értelemben vett kampány volt, ami több szervezet logóját rakta ki a standjára, és a szegények érdekében érvelt (ami az elképzelt középre célzó kommunikációs trükk: kiválóan működik az adomángyűjtő kampányok esetén). Már a helyszínválasztásoknál kicsit recsegett-ropogott, mert a Blahán pl. rengeteg támogató jött oda, egy SZFE tüntetésen viszont majdnem nulla, mert a drága egyetemet mégis csak lakáskiadásból finanszírozzák a gyereknek.

Ennél azonban sokkal érdekesebb volt az, hogy nagyjából senki nem vágta, hogy mi az az Airbnb, mert a brandet csak a középosztály ismeri: a rövidtávú lakáskiadás nehezen feldolgozható kifejezés volt. Aláírókat úgy lehetett csábítani, ha egyből a “túl drága a lakhatás” szlogent ismételtük, amire viszont sokkal radikálisabb megoldással jelentkeztek emberek – mint pl. a külföldiek lakásvásárlásainak korlátozása, vagy a lakástulajdon családlétszám alapú stopja. Csavar a történetben, hogy ugyanezen az emberek viszont a “radikális balos” szórólapoktól és szólamoktól idegenkedtek, mert ahhoz már nem adták volna a nevüket, vagy Gyurcsány Ferenc ugrott be róla nekik.

Ez éles kontraszt ahhoz képest, hogy miféle embereket lehet bevonzani azzal, ha az ember deklaráltan lengeti a vörös zászlót meg a radikális üzeneteket, mert kvázi a nyelv- és a jelképhasználat működik egyfajta szelekciós mechanizmusként.

Lényegben a lényeg, hogy egy tetszőleges anarchista facebook csoportban vannak pár százan, akik pár havonta összevesznek, míg a “gecidrága albérletek” típusú hörgőkben meg vannak vagy húszezren. Az ideológia nem kötőszövet többé, hanem egy szortírozó mechanizmus, ami a “normálisokat” a “nem-normálisaktól” elválasztja: a képletet úgy lehetne leírni, hogy ammenyire az anyagi alapú harag ódzkodik az ideológiától, annyira nem tudja megtartóztatni magát az ideológiai alapú csalódottság önmaga kenegetésétől.

Ha pedig a kiinduló-dilemmát nézzük, akkor az utóbbi az, ami megfeszülve akar egy terméket eladni, míg az utóbbi inkább hasonlít valami spontán politikai megnyilvánulásra.

Végszavam nincs, mert ezeken a kérdéseken én is sokat tipródok, papírforma szerinti megoldás nélkül. A modell viszont továbbra is hasznos, csak a helyére kell tennünk. Ha még egy metafórával terhelhetem ezt az írást, akkor az az lenne, hogy olyan, mint egy akvárium: a társadalmi- és osztályviszonyok az üveg, az ideológia meg az identitások pedig a víz, benne az egyének a halak.

Látható hogy miért rezonál az, hogy nagyobb akváriumot vagy homogén halközösséget akarunk, de a probléma gyökere az akvárium maga. De ez már a hal nézőpontja, amit konokul nem vagyunk hajlandóak figyelembe venni.

5 thoughts on “Az a fifikás politikai logika

 1. He Makes Money Online WITHOUT Traffic!

  Most people believe that you need traffic to profit online…
  And for the most part, they’re right!
  Fact is.. 99.99% of methods require you to have traffic.
  And that in itself is the problem..
  Because frankly, getting traffic is a pain in the rear!
  Don’t you agree?
  That’s why I was excited when a good friend told me that he was profiting, but with ZERO traffic.
  I didn’t believe him at first…
  But after he showed me the proof, it’s certainly the real deal!
  I’m curious what your thoughts are.
  Click here to take a look >> https://bit.ly/3mOAfVp
  Please view it before it’s taken down.

 2. Я перейду сразу к делу. Я знаю, что вы расстроены проблемами с замками. У вас есть много вариантов замков и средств защиты дверей, но трудно найти компанию, которая сделает все, что вам нужно. Как производится замена дверной ручки входной металлической двери. Необходимый инструмент для проведения работ. Полный порядок действий. [url=https://locks-key.ru/]в этом варианте[/url]
  [url=https://locks-key.ru/][img]https://dveriklin.ru/upload/iblock/cce/cce54b5012b7241ead60cacb396cd581.jpg [/img][/url]
  Безопасность нашего жилья во многом зависит от входной двери. Она должна быть прочна, надежна и служить долгие годы. Но ничто не работает вечно. И рано или поздно необходима замена дверной ручки, если она сломалась на входной металлической двери. Конечно же, можно воспользоваться услугами профессионала, но такой ремонт вполне по силам и неподготовленному человеку. По статистике дверные ручки выходят из строя намного чаще замков. Поскольку приспособление для открывания и закрывания двери часто непосредственно связано с запором, то ремонтом необходимо заняться незамедлительно. Поменять одну только ручку выйдет намного дешевле, чем покупать полностью новый замок. В первом варианте, при поломке, замена ручки входной двери производится полностью. Покупается новая рукоять, желательно схожая со старой. Это нужно для того, чтобы отверстия на полотне совпали с приобретенным изделием, а иначе придется высверливать новые. К тому же, если купленная ручка не перекроет старые дырки, то они испортят всю эстетику. Нажимные доставляют больше хлопот, но замена дверной ручки не сопровождается покупкой нового замка для металлической двери. Когда запорный механизм исправен, то в магазинах возможно купить отдельные детали, только связанные с ручкой. Ведь одна из причин замены ручки на входной двери — это потеря ее привлекательности. Портится внешний вид из-за потертостей, царапин и деформаций. Материал, из которого сделана ручка, может дать трещину или даже сломаться. Это связано с его качеством. При постоянных нагрузках в один из дней дешевое изделие просто окажется у вас в руках, тогда как все крепления останутся на месте. Дешевизна материалов затрагивает и внутренние части приспособления. Если квадрат, отвечающий за открывание защелки, сделан из силумина, то он лопнет от ежедневных больших усилий при открывании двери. Надежный производитель не экономит на материалах и эту деталь делает из стали, поэтому она, практически, не изнашивается. Одной из причин, когда требуется замена дверной ручки, выступает недобросовестность при монтаже. Это проявляется в срабатывании механизма только с одного бока железной двери. Виноват в этом слишком короткий квадрат. При установке его расположили ровно посередине, но со временем он смещался в одну сторону. Одна рукоять при этом хорошо функционирует, а другая не может захватывать деталь и произвести открывание. Нередко можно увидеть обвисание рукояти. Всему виной ослабление возвратной пружины. Но иногда причина кроется в неимении четких граней у квадрата или нехватке его длины. Ослабление работы всего узла происходит потому, что производитель решил сэкономить и применил некачественные материалы. Замена дверной ручки потребуется, если были использованы плохие крепления. Рукоять может отвалиться если ее к входной двери прикрутили саморезами, а не винтами. При постоянной большой нагрузке шурупы разболтаются и выйдут из своих пазов. Самостоятельная замена ручки является несложной операцией. К входной металлической двери новая деталь без проблем прикручивается, если качественно произведены предварительные работы и все факторы учтены. Выполнение простых правил и внимание к деталям поможет избежать ошибок при самостоятельном выполнении работ. Перед непосредственными действиями необходимо подобрать инструмент. Для это нужно обратить внимание, какие прорези присутствуют на головках винтов. Если нужны будут новые отверстия, то следует подготовить электродрель. Существует простое правило при разборке сложных конструкций. Необходимо запоминать последовательность действий, а лучше фотографировать все на телефон. Это поможет правильно собрать все обратно. Замена ручки начинается с того, что створка распахивается и из железной двери вынимается ключ. Далее открытое полотно необходимо зафиксировать, чтобы избежать непредвиденного захлопывания. Для этого можно забить под него небольшие деревянные клинышки с двух сторон. Чтобы снять сам поворотный рычаг с направляющей, необходимо снять фиксирующий болт. Утопленная деталь скрывается в центре, под изгибом рукояти снизу. Открутить ее можно при помощи шестигранника. Приступаем к освобождению пластин от винтов. Выкручивая прижимающие болты, последовательно убираем накладки с каждой стороны двери. Вынимается квадратный стержень и сравнивается с купленным. Если новый оказывается короче, то допускается установка на место прежнего. Только необходимо проконтролировать, чтобы грани стержня были в целости. После этого возвращают пластины на свои места, чтобы запорный механизм можно было проворачивать. С любой стороны полотна устанавливают одну из рукоятей, насадив ее на квадрат. Такую же операцию повторяют с другой стороны. Далее выполняют стяжку винтами. После этого поворотные рычаги фиксируют потайными болтиками. По окончании необходимо проверить работоспособность. Нажимают на рукоять и следят, как собачка задвигается за накладку. Затем рычаг отпускают и проверяют насколько легко защелка возвращается в исходное положение. Если при сборке смазать внутренности замка машинным маслом, то работа узла улучшится, а срок его службы продлится. Как становится понятным из написанного, замена сломанной ручки на двери — это не сложная операция, справиться с которой по силам неподготовленному человеку. Для такой работы не потребуется вызывать мастера из сервиса. Достаточно внимательно отнестись к выбору новой детали и проявить аккуратность при последующем монтаже. Sign in. Ваше имя пользователя. Ваш пароль. Forgot your password? Get help. Password recovery. Ваш адрес электронной почты. О дверях. Ручки и замки Порядок замены дверной ручки входной металлической двери. Разделы статьи: Почему приходит в негодность ручка Подготовка к замене Последовательные действия при замене. Рекомендуем также Другие статьи автора. Преимущества электронного замка с пультом для установки на входную дверь. Как устанавливается замок в межкомнатную дверь? Порядок установки защелки в межкомнатную дверь своими руками. Популярные статьи. Как выбрать входные двери Входные двери. Раздвижная дверь для гардеробной. Способы регулировки доводчика двери своими руками. Обустройство стеклянных дверей в душевой. Выбор межкомнатной двери. Порядок установки раздвижных дверей. Разновидности уличных металлических дверей. Нормативные документы. ГОСТ Блоки дверные из поливинилхлоридных профилей. Технические условия. ГОСТ 4. ГОСТ Заготовки и детали деревянные клееные для оконных и дверных блоков. ГОСТ Заполнитель сотовый бумажный. Показать еще. Реклама на сайте О проекте Связь с нами.

 3. ДНК центр «ДТЛ» проводит ДНК тесты на территории всей Российской Федерации. В нашей лаборатории используется оборудование производства «Applied Biosystems», мирового лидера в области биотехнологий. Современные научно-технические разработки позволяют проводить уникальные ДНК анализы, которые делают всего несколько лабораторий в мире. Все тесты выполняются только дипломированными специалистами, среди которых есть эксперты мирового уровня, имеющие опыт работы более 15 лет в области исследования ДНК.

  [url=https://dnk-otcovstvo.ru/]Днк тест[/url]

 4. If you have a chance to check out the Net casino, you will surely locate sites that offer “120 Free Rotates For Real Cash.” This appears also great to be true. Besides, just how can these sites provide such free offers? The objective of this post is to go over just how casino sites give away cost-free spins as well as how you can get your hands on them.

  The initial question that most people ask when they find out about “120 cost-free spins genuine money” is if these deals truly exist. The gambling enterprises definitely do not make this type of deal simply to attract new players to register. Instead, they are offering these perks to make sure that existing gamers would certainly remain dedicated to their gambling enterprises. You might assume that existing gamers would certainly incline getting something free of charge if it implies that they will certainly maintain returning to the casino. The casino sites know this extremely well and that is why they provide “totally free” rotates with down payments.

  Registering with these gambling establishments would certainly mean that you consent to play the video games for an established variety of rotates with a provided period. In return, the online casino’s honor you with points that can be made use of as chips or benefit points. Prior to signing up with an on the internet gambling establishment totally free spins genuine cash, see to it that you review the fine print of the contract. Figure out what are the serious terms of the bargain. There are considerable terms that need to be consisted of in the agreement.

  The significant issue that you must be concerned concerning when you find out about “down payment totally free rotates for real cash” deals is the reality that a lot of them require you to pay a deposit. A large number of these offers need you to make a single down payment prior to you can delight in the benefit. Some offer specific perks instead of your first down payment. Others enable you to make multiple deposits to acquire better chances of winning. Therefore, it is very important that you obtain all the information in contacting avoid future difficulties.

  When you have actually signed up to play these games, make sure to check out the regulations thoroughly. Most of these on the internet gambling enterprises would not permit you to play greater than one game per hr. Also, see to it to read the benefit information. Learn just how much you would be getting for every spin. It is very important to keep in mind that a lot of casino sites do not bother with the initial 10 rotates; therefore, it is smart to choose the games that you can win real cash on.

  A lot of these deals do not mention any limits on the number of totally free rotates. This makes it possible for you to keep winning video games after transferring UK pounds. There are 2 methods to win with these casinos. Either you win a taken care of prize on the first spin, or you receive an equivalent quantity in a form of perk rotates. If you pick the bonus alternative, be careful not to enroll in way too many online casinos.

  [url=https://websitem.info] You will be thrilled to know regarding Claim Free … [/url] with win real money online gambling now.

  You can likewise get free money in other methods. Some of these on the internet games offer you free credit scores to bet. If you bet on the exact same game as many people, you would certainly end up spending a lot more in betting costs. For this reason, it is much better that you select the games that allow you win genuine cash without having to utilize your credit cards. The majority of the casino business use subscribe bonus offers. These provide you complimentary credits to play various online video games.

  If you really want to enjoy playing the ports, it is far better to spend a couple of minutes of your time to find out the most effective offers available. Look at the port sites and review the benefit details prior to you make a decision to join. The totally free rotates used by a lot of the on the internet casino sites are an outstanding method to win genuine cash.

  Also you can visit BusinessWire media outlet portal to check the [url=http://siptrunkvoipbusinessphone.shop/]SIP Trunk VoIP Business Phone Solutions News, Reviews, Tips and Information[/url] and many more interesting posts and breaking industry news, in North America and around the globe.

  Article original source: [url=https://dpaste.com/96TY6SGS3]Exactly How To Get Free Spins For Real Cash From Online Online Casinos[/url] 3023c51

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2020 - Jövőkor