Jövőkór

Menu

Mark Fisher a félperiférián – adalékok a Kapitalista Realizmushoz

Végre-valahára megjelent Mark Fisher 2009-es könyvének magyar fordítása, a Kapitalista Realizmus. Én még nem szereztem be, így a fordítás minőségéről nem tudok (és nem is szeretnék) bármit mondani, mindenesetre nagyon örülök: Fisher írásai nagy hatással vannak mindenkire, aki valaha is olvasta őket, és már mostanra is szép hivatkozási alap lett azok között, akik angolul olvasnak vagy írnak, így a magyar kiadás csak ezt a szép hivatkozási kört bővítheti – és amint az említések, ajánlások listáját nézem, bővíti is.

Mindenesetre bennem van egy olyan félelem, ami tán mások figyelmét elkerülte: hogy a könyv – és általában Fisher munkájának – kontextualizálása nélkül ez is megmarad csak egy “polc-dísznek” hosszabb távon, még ha most fel is nyit egy csomó olyan kérdést, amire a magyar “kritikai” meg elméleti munkák nem voltak képesek. Ennek érdekében szeretnék most pár sort írni: nem egy könyvajánlót, hanem egy cikket azoknak, akik elolvasták a könyvet, és most keresnék a következő lépcsőfokot.

Mert Fisher – legalábbis nekem – nem csak azért fontos, amit a könyvben kimond, hanem azért, mert felnyitja az olvasó szemét, hogy lehet így is gondolkodni, beszélni, vizsgálódni és írni. Magyarországon a kritikai elmélet jobbára bizonyos egyetemi tanszékek kötelező olvasmányai közé van száműzve, garantálva, hogy az emberek 99%-a ne is halljon róla. Nem jobb a helyzet az elviekben “hozzáférhető” elméleti tartalmak tekintetében, amelyek a tudományos absztrakciós nyelvet úgy használják, mintha valaki le akarna adni egy évnyi geometria-tananyagot rajzolás nélkül.

Ember legyen a talpán, aki ebből megérti, a végén pedig még a beavatott olvasó is nehezen tudja eldönteni, hogy ez vajon hanyagság vagy tudatos kibaszás eredménye, hogy a filozófiai tudást megőrizzék valami szűk kör titkának. (A másik oldalon pedig a vélemény-publicisztikák világa áll, ahol magától értetődő módon használnak olyan fogalmakat, amiket illik “fontosnak” tartani, de pontosan definiálni már kevesen tudnának – a nagy sláger ebben a jogállam szokott lenni pl.

Fishernek nagyjából ebből lehetett elege, amikor elindította a k-punk blogot 2005-ben. A Kapitalista Realizmus ennek a blognak a csúcsterméke lett, a nagy részét korábban kiszórta már ingyenesen elérhető bejegyzések formájában, csak kicsit megdolgozta, mire végleges kiadási formába került. Csömöre volt már attól, hogy az akadémiai diskurzusban holt nyelvet kell használni, hogy csak biztonságos terepen szabad mozogni, ezért a töprengéseit odarakta a világ szeme elé, a figyelmét pedig nem ezoterikus szövegek tanulmányozására, hanem a (brit-londoni) mindennapokban tapasztalható jelenségekre fordította. Tette ezt úgy, hogy közben felvonultatta a kritikai elmélet egész eszköztárát, de nem úgy és nem azért, hogy demonstrálja az olvasóval szembeni szellemi fölényét, hanem mintha csak izgatottan mutogatta volna a könyvtára kincseit: ha már betértél, adott valamit, hogy legyen miről beszélgetnetek, ha visszatérnél.

Nem is tehetett mást: soraiból kirí a frusztráció az egyetemi tanítással kapcsolatban, márpedig a tanár lelkéhez hozzá tartozik, hogy a tudását átadja. Ha pedig erre az egyetem ilyen vagy olyan okok miatt nem alkalmas, akkor megtalálja a saját útját – ezért blogolt és ezért írt úgy ahogy írt, mert ez volt az a módszer, amivel a kritikát az olvasó keze távolságába tudta vinni, kívül az intézmények rendjén és falain. Amikor pedig ezzel túlcsordult, akkor fogta magát, és alapított egy könyvkiadót – a zer0 Booksot, ami kiadta a Kapitalista Realizmust – mondván, hogy jöjjenek mások is, és a könyv kalózpéldányait sem üldözte (évek óta elérhető ingyenesen, angolul).

Ha vannak is fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy a Kapitalista Realizmus megállapításai mennyire helytállóak tíz+ év távlatából, azok eltörpülnek amellett, hogy a létrejöttének körülményei Magyarországon még a jövő zenéjét képezik. Nem tudnék olyan (magyar) akadémikust mondani, aki közérthetően hajlandó blogolni, aki pl. olyan, a “köz-” által ismert és felismert jelenségekkel foglalkozna, mint a bürokrácia, a zene vagy a lelki állapotunk, olyan módon, hogy az érdekes is legyen: helyettük beszélő fejek sorakoznak csak. Olyan sincs sok, aki önmaga jogán lenne ismert és olvasott, vagy olyan, aki bátorkodna gründölni egy saját kiadót a haverjaival, mert hinne annyira a nézőpontjában, hogy ahhoz saját kockázatot vállaljon.

Nekem az a tippem, hogy ilyen egyhamar nem is lesz – ismerve az összmagyar posványt – de ettől még a fisheri módszer szolgál pár tanulsággal.

1. Az “erre nincs igény” egy értelmiségi siratóének

Öt-tíz év alatt olyan gyorsan változik a körülöttünk lévő világ, hogy a legtöbben csak “ez van” vállrándításokra vagyunk képesek, miközben tűrjük. Ettől függetlenül marhára szeretnénk rá értelmes magyarázatokat, amiket nem kapunk meg, mert az életünk konkrét jelenségeihez egyáltalán nem szól az úgynevezett “értelmiségi diskurzus”. Egyrészt nyilván azért, mert nem élik a mi világunkat, másrészt azért, mert nem érzik úgy, hogy ki kellene fejteni ezekkel a jelenségekkel kapcsolatban mélyebb dolgokat, hiszen “megírták már azt 1972-ben”, így a mi hibánk, ha nem vagyunk tisztában ezzel a szakirodalommal.

Ehhez képest Fisher példája azt mutatja, hogy ha az ember a tapasztalt jelenségek mögé vonultatja fel a kritikát, akkor a kritikára is lesz olvasó és igény – még akkor is, ha az első pár tudálékos kommentelő beírja, hogy “én ezt már tudom mióta”. Nem ő az olvasó. Le lehet vezetni a fantázia befulladását Hegelből is, de sokkal egyszerűbb rámutatni, hogy ha egy olyan kortárs popzenakart, mint az Arctic Monkeys (vagy egy tetszőleges magyar altert!) megmutatnánk annak a kornak, amelyet majmol, hogy ez itt a jövő, akkor kiröhögnének: ugyanígy a bürokrácia túlhatalma és a neoliberális munkaszervezés által okozott mentális zavarok hozhatók Foucaultból, de mégis egyszerűbb őket a mindennapi élet tapasztalataiból megmutatni, mert azokat érti az olvasó is.

2. Se felület, se diskurzus

Nagyjából harminc perc fellőni egy blogot az éterbe, és kb. két óra megtanulni azt, hogyan jön rá olvasó – de ebbe már beleértem az olyan fifikás dolgokat is, minthogy e-mailt küldünk, ha friss bejegyzés van, és azt is, hogy több bloggerrel szövetkezünk, hogy kereszt-linkeljük egymást.

Magyarország nagy vétke, hogy nálunk sosem volt “igazi” blogger korszak (nem, a tumblr nem számít), ahol ezeket a dolgokat meg kellett volna tanulni. A magyar blogszféra mindig is az index hátsó kertjében létezett, csak a Facebook elterjedésével jöttek fel olyan megmondó-alakok, akik kvázi önerőből lettek valakik: de a Facebook más műfaj, mint a blogolás. Ennek a korszaknak a “nagy írásai” (ha vannak) nem visszakereshetőek vagy megtalálhatóak, így pedig nehéz rájuk bármi tudást építeni – még ha ki is tudnak rakni pár “beszt of beszólás” könyvet.

3. A tudás lényege nem a vizsga, hanem az átadás

Jacques Ranciére leghíresebb könyve a “Tudatlan tanító”, ami szerintem az autodidaktizmus egyik alapműve (természetesen soha sem jelent meg magyarul). Ennek a műnek a központjában áll Jacotot-mester példája, aki franciaként kell tanítson flamand gyerekeket úgy, hogy ő maga nem beszél flamandul: vesz hát egy könyvet, aminek az egyik oldalán franciául, a másikon pedig flamandul áll ugyanaz a szöveg, a gyerekek pedig a tanév végén folyékonyan köpik franciául a tudást, noha a mesternek csak bátorítania kell őket.

Lefordítva ezt a példát a pedagógia / kritika nyelvére, el tudjuk képzelni a két példát:

a) a magyar kritikai példa

…amelyben feladunk bonyolultabbnál bonyolultabb könyveket, melyeket számon is kérünk, ameddig a vizsgáztatott alany maga is képes ugyanezen tananyagot számonkérni (és ezt a procedúrát olvasókörökkel bővítjük, ami nyilvánvalóan szűkre szabja azok számát, akik ebben a gyakorlatban részt tudnak venni, ha mondjuk munkájuk vagy családjuk van mellette, vagy nem értik ezt a speciális nyelvet)…

b) a Fisher-funkció

…amikor a kritika a könyv egyik lapja, a popkultúra- vagy más kortárs jelenségek pedig a másik, tehát a saját gondolatmenetünk hangossá tételével odaadjuk a kritika eszközeit a diákoknak, akik ezt majd az általuk látottakra is alkalmazni tudják (így ameddig tartják magukat a módszerhez, a procedúra addig bővíthető, ameddig ki nem fogyunk kortárs jelenségekből – vizsgáztatás nem szükséges), a formátum pedig nem kötött, mert lehet az cikk, videó, podcast, röplap, performansz, Facebook-csoport…

A két opció között igazából egy különbség húzódik meg: hogy mennyire bízunk az olvasóban. Már nem abban a tekintetben, hogy magától mire képes, hanem abban, hogy mennyire lesz szüksége ránk a továbbiakban. Én pl. hajlok a B-re, de nekem nincsen olyan karrierem, ami az A opcióból következő hierarchián múlna – de mindemellett azt is gondolom, hogy a kritikai képességnek olyannak kellene lennie, mint mondjuk az úszásnak vagy az áram működésének ismeretének, az az hogy közjó ha minél többen tudják, és nem az olimpiai úszók vagy a villanyszerelők előnye kellene hogy legyen.

Végezetül

Pár évvel ezelőtt egy általam amúgy nagyra tartott ifjú-kritikai fószerrel beszélgettem arról, hogy lassan kijön a Kapitalista Realizmus magyarul. Ő ekkor azt mondta, hogy szerinte mindegy, hiszen aki tudta, az már rég elolvasta, tehát a magyar fordítás és kiadás voltaképpen felesleges. Én ekkor erre köpni-nyelni nem tudtam, noha én is elolvastam jó sokszor a könyvet angolul, de tudtam azt is, hogy angol nyelvű PDF-eket küldözgetni embereknek nem egészen ugyanaz, mintha emberek egy könyvet kézről-kézre adogatnának.

Fisher sikeres értelmezése nem az lesz, ha pár ember a szemét forgatja majd, hogy ő ezt már mióta ismeri, hanem az, ha az általa lerajzolt jelenségeket és a bevezetett fogalmait képesek leszünk a saját, szűkebb valóságunkra alkalmazni, olyan közérthető módon, ahogyan ő tette. Nem lehet megelégedni azzal, hogy késznek vesszük a leírását a “reflexív impotenciáról”, ha ugyanezt a hozzáállást nem ismerjük fel a magyar közönyben: de a depresszió privatizálásának leírása sem hagyhat nyugodni minket egy olyan országban, ami az egyéni szociális problémák és az áldozathibáztatás-stigmatizálás tengelyén rugózik ebben a tekintetben.

Ha ez nem történik meg, akkor a Kapitalista Realizmus nem lesz több, mint dísz a polcon, amivel vagánykodhatunk, hogy egyszer flörtöltünk ám gondolatokkal, de feladtuk, mert nem nekünk való.

Dehogynem. 

Gondolkodni, olvasni, kritizálni – abban az értelemben, ahogy az elméletet mozgatjuk – ugyanis öröm, tán az egyetlen megmaradt örömök egyike ebben a világban, ahol a jövőt kivonták a forgalomból. Mert a kritika az az alap, ahonnét valami újat tudunk lökni – minden más csak mímelés vagy ismétlés, vagy rosszabb, megfelelési kényszer valami elképzeltnek.

Ne félj hát, semmi esetre sem. A tudás fájáról az almát néha le kell rázni, de könnyebb, ha többen vagyunk.

243 thoughts on “Mark Fisher a félperiférián – adalékok a Kapitalista Realizmushoz

 1. Nagyon jó! Amúgy viszont az elektromosság működése sem túl széles körű tudás még ha egy vízforralót vagy egy mobilt be is tud dugni a konnektorba bárki. Olvasni azért jó mert – a hasonlatot folytatva- az is kiderül hogy ha zárlatos lett az eszközöd (a kultúrád) akkor se kell kidobni hanem szét is szedheted, stb.

 2. Na, hát azért szerintem az nem olyan jó, hogy alapból ez a komment-doboz középszürke alapon kicsivel sötétebb szürke betűkkel működik, már majdnem feladtam azt a radikális tervemet, hogy elhagyva az elnyomó és nyomorító fészt inkább ide írok, bár aztán megtaláltam a beállítást, amivel a weboldal színbeállításai helyett a magamét választom… nem mondom, hogy a stílszerűségből, viszont ennek a cikknek a hatására és home officeból ügyfelezés közben az utóbbi három napban végigolvastam a Capitalist Realism-öt, hát izé, szóval annyira vártam a végén a jövőképet, az elképzelést, a víziót, de tulajdonképpen nincs ott semmi. Hogy legyenek a tanár-szakszervezetek immanensebbek (??), hogy a történelem végének hosszú, sötét éjszakáját hatalmas lehetőségnek köllene felfogni? Hogy a kapitalista realizmus mindenhová benyomuló, nyomasztó kikerülhetetlensége maga jelentené épp azt, hogy a legapróbb alternatív politikai és gazdasági lehetőségek is aránytalanul hatalmas hatást válthatnak ki? Are you trying to kid yourself, Mark? How? Hát most, 70 oldalon keresztül roppant meggyőzően mutattad be, hogyan darál be az a gépezet mindent, hogyan csinál minden, tetszőlegesen radikális tiltakozásból is árucikket, divatot és fétist, most meg hirtelen ez? Mert a nihilizmust nehezebb lenne elviselni? Marx is eszembe jutott erről a rémes aránytalanságról, ami a pontos és érzékletes diagnózis és etiológia meg a gyakorlatilag nem létező terápia és prognózis között mutatkozik. Az előbbieket Zizek számos produkciójában és Pelevin több regényében is szórakoztatóbban csinálja, ha meg nem akarok épp a kardomba dőlni (nincs is), inkább Daniel Quinn neotribalizmusával vagy Neal Stephensonnal vagy Cory Doctorowval álmodozom arról, hogy hogyan lehet függetlenedni ha nem is teljesen de legalább először valamennyire a behemóttól. És – nem tudom, a magyar fordításba mennyire jött ez át – idegesítően modoros is Fisher. Ha lehet választani egy közismert szó és egy alig ismert szinonímája között, tuti, hogy az utóbbit választja. Itt-ott szerintem még félre is érti azokat a nagyon ritka szavakat, amiket használ. Ami a diagnózis/etiológia részt illeti, imádnám, ha valaki megírná úgy is, hogy kihagyja belőle a rengeteg hivatkozást alig olvasható egyének szövegeire, meg az idézeteket.

 3. certainly like your web-site however you need to test the spelling on several of your posts.

  Several of them are rife with
  spelling problems and I in finding
  it very troublesome to tell the reality then again I will definitely come back again.

 4. I feel that is one oof the so much important info for me. And i’m happy reading your article.
  However want to commentary on few basic things, The website taste is great, the articles
  is in reality nice : D. Good task, cheers

 5. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates. https://searchyourfuture.com/author/john000098/

 6. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working
  with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough
  time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
  I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 7. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity
  on your publish is just cool and that i could assume you’re knowledgeable on this subject.
  Fine along with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date
  with approaching post. Thanks one million and please continue the enjoyable work.

 8. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you to continue your great writing, have a nice
  evening!

 9. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like
  to find out where u got this from. thank you

 10. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your
  web site, how can i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your
  broadcast offered bright clear concept

 11. If some one wishes to be updated with most up-to-date technologies after that
  he must be visit this site and be up to date all the time.

  Feel free to visit my web page RGFY

 12. Admiring the persistence you put into your site and in depth information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same old rehashed material. Fantastic
  read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 13. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say fantastic blog!

 14. I think that what you posted made a great deal of sense.
  However, think about this, suppose you added a little information?
  I ain’t saying your content isn’t good., however what if you added something to maybe grab folk’s attention? I mean Mark Fisher a félperiférián – adalékok a Kapitalista Realizmushoz –
  Jövőkór is kinda vanilla. You should look at Yahoo’s home page and see how they write article titles to get people to open the links.
  You might try adding a video or a related picture or two to grab people
  excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it might bring your blog
  a little bit more interesting. https://ringsecond5.webgarden.cz/rubriky/ringsecond5-s-blog/free-pugger-id-widgets-2

 15. of course like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems and I to find
  it very bothersome to inform the truth however
  I’ll certainly come back again.

 16. Undeniably believe that which you said. Your favourite reason seemed to be on the web the easiest thing to bear in mind
  of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other people consider worries that
  they plainly don’t recognize about. You managed to hit the nail
  upon the highest and outlined out the entire thing with no need side
  effect , folks could take a signal. Will probably be again to get more.
  Thank you http://www.czporadna.cz/index.php?qa=user&qa_1=poisoncook96

 17. First off I would like to say great blog! I had a quick
  question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your
  thoughts before writing. I’ve had a tough time clearing my mind in getting my ideas
  out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes
  are generally lost just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or hints? Thanks! https://www.sitiosenparaguay.com/author/japancough53/

 18. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear concept

 19. Woah! I’m really digging the template/theme of this site. It’s simple, yet effective.
  A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
  I must say you’ve done a superb job with this.
  In addition, the blog loads super fast for me on Opera.
  Superb Blog!

 20. I blog quite often and I seriously thank you for your information. The article has truly peaked my
  interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new details about
  once per week. I subscribed to your RSS feed
  as well.

 21. Hello there I am so thrilled I found your
  blog page, I really found you by accident, while I was looking
  on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks for
  a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to go through it all at
  the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great
  deal more, Please do keep up the great work. https://www.vox.com/users/ian88080

 22. Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
  niche. Your blog provided us beneficial
  information to work on. You have done a extraordinary job!

 23. What you published was actually very logical. However,
  what about this? what if you typed a catchier post
  title? I ain’t suggesting your information is not solid,
  however suppose you added a title to maybe get people’s
  attention? I mean Mark Fisher a félperiférián – adalékok
  a Kapitalista Realizmushoz – Jövőkór is a little vanilla.

  You might glance at Yahoo’s front page and note how they create post headlines to
  get viewers to click. You might add a video or a related picture or two to grab people excited about
  everything’ve written. Just my opinion, it might bring
  your posts a little bit more interesting. https://www.atlasobscura.com/users/kaxivet447

 24. What i don’t understood is in truth how you’re no longer really a lot more smartly-liked than you may be now.

  You’re so intelligent. You already know therefore considerably in relation to this subject,
  made me individually consider it from so
  many varied angles. Its like men and women don’t seem to be interested except it’s something to do
  with Girl gaga! Your individual stuffs great.

  Always handle it up! https://nimbusweb.me/s/share/5812734/u6pzo40ma6u643wy0mda

 25. It should match comfortably like a neat suit jacket.
  Observe the proper cleaning strategies to keep away from any injury.
  For the ink stains, an artist’s eraser works rather well.
  For an off-the-cuff look, group your leather jacket
  with a plain t-shirt and a wise pair of denims. Merely wipe the jacket with a damp sponge and lastly,
  dry it with a comfortable cloth. One thing that calls for consideration is that the massive men’s
  leather-based jacket shouldn’t appear bulky as then it
  will spoil all the look and shape. It is strongly
  recommended to make use of talcum powder for absorbing the grease stains.
  These make a super alternative for dinners or club meetings.
  Investing in good high quality leather is at all times
  higher because it would serve you for a few years to come. This could be comfortable inside and completely stylish outside.
  In the normal routine, the perfect technique to scrub a males’s pink blazer jacket is by utilizing warm, soapy water.
  It is very important to maintain the leather-based jacket absolutely clear so
  as to ensure an extended life.

 26. Hi there fantastic website! Does running a blog similar to
  this require a massive amount work? I’ve very little expertise in coding
  however I had been hoping to start my own blog in the near future.

  Anyway, if you have any ideas or techniques for new blog owners
  please share. I understand this is off topic however I just wanted to ask.
  Thank you!

 27. Hello I am so excited I found your blog page, I really found you by mistake, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and
  a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have
  saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read a great deal more, Please do keep up
  the awesome work. http://web.jmjh.tn.edu.tw/~env/modules/profile/userinfo.php?uid=2974364

 28. Hello I am so happy I found your blog, I really found you by error, while I was
  searching on Digg for something else, Anyways I am here now and
  would just like to say thanks for a tremendous post and a all
  round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work. https://pubgofficialstore.webflow.io/

 29. I do agree with all of the concepts you’ve presented for your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are too short for beginners. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 30. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back
  frequently!

 31. Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you will be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will come back down the
  road. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice weekend!

 32. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m
  having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

 33. Whats up are using WordPress for your site platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding knowledge to make your
  own blog? Any help would be greatly appreciated!

 34. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful info specially the last part 🙂 I care for such information much.
  I was seeking this particular info for a very long time.
  Thank you and good luck.

 35. I believe everything posted was actually very logical. However, what about this?

  suppose you added a little content? I ain’t suggesting your information isn’t good., however suppose you added something
  to possibly grab people’s attention? I mean Mark Fisher a félperiférián – adalékok
  a Kapitalista Realizmushoz – Jövőkór is a little boring.

  You might glance at Yahoo’s home page and note how they create news headlines to get people to click.
  You might add a video or a related picture or two to get readers
  excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it might make your posts a little livelier.

 36. Can I just say what a relief to find an individual who really knows what they’re talking about online.
  You actually know how to bring a problem to light and make
  it important. A lot more people ought to read this and understand this
  side of the story. It’s surprising you are not more
  popular because you most certainly possess the gift.

 37. I’m very pleased to discover this great site. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!!
  I definitely really liked every bit of it and I have you book marked to see new stuff on your blog.

  May I simply just say what a comfort to uncover a person that truly understands
  what they are discussing on the web. You certainly understand how to bring
  an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story.
  I was surprised you’re not more popular given that you most certainly possess
  the gift.

  Very good post. I definitely love this website. Stick with it!

  It’s nearly impossible to find experienced people
  for this topic, however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

  You should be a part of a contest for one of the best blogs on the web.
  I’m going to highly recommend this blog!

  An interesting discussion is definitely worth comment.

  I do believe that you need to publish more about this topic, it may not be a taboo subject but usually folks don’t discuss
  these issues. To the next! Kind regards!!

  Hey there! I simply would like to give you a big thumbs up for the excellent information you’ve got here on this post.
  I am coming back to your site for more soon.

  When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I
  receive 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is
  a way you are able to remove me from that service? Cheers!

  The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much
  as this particular one. After all, I know it was
  my choice to read through, but I really thought you would probably have something useful to talk
  about. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy searching for
  attention.

  Spot on with this write-up, I honestly feel this website needs much more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the advice!

  You’re so awesome! I do not believe I’ve truly read through a single thing like that before.
  So good to discover somebody with some original
  thoughts on this subject matter. Seriously.. thanks for starting this up.
  This site is one thing that’s needed on the internet, someone with a
  little originality!

  I quite like reading through a post that can make men and
  women think. Also, thank you for allowing for me to comment!

  This is the perfect blog for everyone who would like to understand this topic.

  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not
  that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been discussed
  for a long time. Great stuff, just excellent!

  Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort to produce a good
  article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to get nearly
  anything done.

  I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head.

  The issue is something that not enough people are speaking intelligently about.

  I am very happy I stumbled across this during my search for something regarding this.

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am
  experiencing troubles with your RSS. I don’t know why I can’t join it.
  Is there anybody getting identical RSS issues? Anyone
  that knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been doing a
  little homework on this. And he actually ordered me breakfast simply because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah,
  thanks for spending the time to talk about this matter here on your website.

  After looking at a number of the articles on your site, I seriously appreciate your way of blogging.
  I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please
  visit my website too and let me know your opinion.

  This excellent website really has all the information and facts I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  There is definately a great deal to know about this issue.

  I like all of the points you made.

  You’ve made some good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found
  most individuals will go along with your views on this website.

  Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.

  It will always be helpful to read articles from other writers
  and practice a little something from other web sites.

  I blog frequently and I truly thank you for your content.
  The article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep
  checking for new details about once per week. I subscribed to your
  Feed as well.

  Pretty! This was an extremely wonderful article. Thanks for providing these details.

  Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes that produce the most important changes.
  Thanks for sharing!

  Howdy! This post could not be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this information to him.
  Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

  Hi, There’s no doubt that your web site may be having internet browser compatibility
  issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in IE, it
  has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, wonderful website!

  Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you spending some time and energy to put this short article
  together. I once again find myself spending a
  significant amount of time both reading and commenting.

  But so what, it was still worthwhile!

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but
  after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly delighted I stumbled upon it and I’ll
  be bookmarking it and checking back regularly!

  I need to to thank you for this fantastic read!! I certainly enjoyed every bit of it.
  I have got you book-marked to check out new things you post…

  Hi, I do think this is a great web site.
  I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help
  other people.

  Your style is unique in comparison to other people I have
  read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

  I was able to find good information from your articles.

  Very good post! We will be linking to this particularly great post on our website.
  Keep up the good writing.

  That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Short but very accurate info… Appreciate your sharing this one.

  A must read article!

  I could not refrain from commenting. Very well written!

  Saved as a favorite, I like your blog!

  Great article. I will be experiencing many of these issues as well..

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing
  this write-up plus the rest of the website is also very good.

  Excellent web site you have got here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days.

  I truly appreciate people like you! Take care!!

  This is a topic which is close to my heart… Best wishes!
  Where are your contact details though?

  I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this website yourself?
  Please reply back as I’m attempting to create my own blog and would love to know
  where you got this from or exactly what the theme is called.
  Cheers!

  I love it when individuals come together and share ideas.
  Great site, stick with it!

  Very good info. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon).
  I have saved as a favorite for later!

  This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something
  that helped me. Appreciate it!

  Everything is very open with a precise explanation of the issues.
  It was truly informative. Your website is very helpful.
  Thank you for sharing!

  I would like to thank you for the efforts you have put in penning this site.
  I really hope to see the same high-grade blog posts by you later
  on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉
  restolin review 2021

 38. I got this website from my pal who informed me on the topic of
  this site and now this time I am visiting this
  web site and reading very informative articles at this time.

 39. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will
  be tweeting this to my followers! Fantastic blog and amazing
  style and design.

 40. Hiya! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue.
  If you have any recommendations, please share.
  Thanks!

 41. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all.
  However just imagine if you added some great graphics or videos to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but
  with pics and clips, this website could certainly be one of the
  best in its field. Very good blog!

 42. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?

  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic
  but I had to ask!

 43. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about
  a year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 44. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!

 45. fun88 mayalounge.net is the leading online casino in Asia, providing users
  with an amazing platform to play on. With features such as easy
  registration, all devices compatibility, fun88officialsite.com promises to provide players
  with an exhilarating experience that continues to excite,
  and for the new players, they can use the latest fun88’s entrance to
  get free bonus. Overall, fun88 has features that are more than worth the visit.

 46. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 47. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to trade solutions with others, be sure to shoot me an email if interested.

 48. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it
  is really informative. I am gonna watch out
  for brussels. I’ll be grateful if you continue this
  in future. Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 49. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
  I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it
  wise. I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2020 - Jövőkor